Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Tidvattenvåg mot strömmen

Kinesiska turister springa undan för en Tidal Bore över en mur längs Qiangtang-floden i Haining, Zhejiang-provinsen, Kina.

På ett fåtal platser på jorden, kan tidvattenförhållanden orsaka ett fenomen som kallas en “Tidal Bore”, tidvattenbränning. Ett inkommande högvatten kolliderar med utgående tidvatten i en smal kanal, möter motstånd och genererar en turbulent vågfront.
    Formen och storleken på en tidvattenbränning varierar kraftigt, från milda vågor till en kraftfull enda våg rullande över alla hinder i sin väg. Kinafloden Qiantang visar de högsta vågorna, upp till 9 meter höga. På andra ställen, till exempel Turnagain Arm i Alaska, Amazonfloden i Brasilien, och floden Severn i England, paddlar surfare ut och försöka fånga tidvattensvågen för en snabb resa uppströms.
    Bore Tides: Against the Current (27 foton).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv