Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Försöker uppnå självunderhållande kärnfusion

Förförstärkaren i National Ignition Facility är det första steget mot att öka energin i laserstrålar. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Vid Lawrence Livermore National Laboratory, ett federalt finansierat forsknings- och utvecklingscenter 80 kilometer öster om San Francisco, försöker forskare vid National Ignition Facility (NIF) uppnå självunderhållande kärnfusion – med andra ord, för att skapa en miniatyrstjärna på jorden.
    Kärnan i NIF är en stor sfärisk kammare där 192 massiva lasrar siktar på ett litet mål. Ett nyligen gjort laserexperiment fokuserade nästan 2 megajoule (den energi som förbrukas av 20.000 100-watts glödlampor i en sekund ) av ljusenergi till en millimeterstor sfär av deuterium och tritium i en 16-nanosekunds puls.
    Läs mer och se bilder: The National Ignition Facility (24 foton).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv