Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Den antika spökstaden Ani

St. Gregory (Tigran Honents), Ani, östra Turkiet.
(Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Ani är en armenisk ruinstad som är belägen nära Kars i nuvarande östra Turkiet. Ani grundades för mer än 1600 år sedan och ligger vid flera handelsvägar, staden växte till att bli en muromgärdad stad med mer än 100.000 invånare från 1000-talet. Den var huvudstad för den armeniska furstedynastin bagratiderna 961–1045. Under de följande århundradena härjades och erövrades staden av olika folkgrupper, bland annat av mongolerna på 1230-talet.
    Staden förstördes av en jordbävning 1319, och på 1500-talet hade den förfallit till en by. Bland Anis ruiner är katedralen från slutet av 900-talet uppmärksammad. Hela området rensades på den armeniska befolkningen under det armeniska folkmordet. Restriktioner för resor till Ani har lättat under det senaste decenniet, vilket gör att fotografering kan göras.
    The Ancient Ghost City of Ani (27 foton).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv