Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Antenngalaxen i kollision

Antenngalaxen är två stjälrnsystem som håller på att smälta samman. (Bild: Hubble Legacy Archive, NASA, ESA, Processing & Copyright: Davide Coverta.

Antenngalaxen är egentligen två stjärnsystem som sedan några hundra miljoner år håller på att förenas. Ganska vanligt i ett galaxliv. Även vår egen galax, Vintergatan, kommer om ett antal miljarder år att smälta samman med granngalaxen Andromeda.
    Antenngalaxen ligger relativt nära oss och har blivit astronomernas favoritobjekt för studier av galaxkollisioner. En närmare titt på stjärnorna i ett av Antenngalaxens spröt avslöjar att de bägge stjärnsystemen ligger närmare oss än man tidigare utgått från. Avståndet är 45 miljoner ljusår istället för 65 miljoner ljusår.
    Läs mer och se större bild på Astronomy Picture of the Day.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv