Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Hål i Torghatten

Berget Torghatten i Norge. (Foto: Tristan Schmurr.)

Torghatten är ett berg på ön Torget i Brønnøy kommun i Norge. Berget är känt för sitt karakteristiska hål, som går tvärs igenom berget. Hålet är 160 meter långt, 35 meter högt och 20 meter brett. Det skapades under istiden.
    Sägnen om Torghatten:

”Nord i Hålogaland satt to mektige konger: Vågakallen og Sulitjelmakongen, med Vestfjorden mellom seg. Begge hadde sine sorger. Vågakallen sin ulydige sønn Hestmannen og Sulitjelmakongen sine sju viltre døtre, som han hadde sendt til Landego, hvor også Lekamøya var. En kveld får Hestmannen se Lekamøya og de sju søstre bade i sjøen ved Landego. Et eneste blikk tenner hans heftige attrå til Lekamøya, som han beslutter å røve ved høgste natt. Til hest i full rustning, med bølgende hjelmbusk og kappen slengt om de sterke skuldre jager han sørover på sitt midnattsritt. Jomfruene oppdager ham og flykter i all hast til de ikke orker mer. De sju søstre oppgir flukten og kaster seg ned ved Alstahaug. Bare Lekamøya fortsetter flukten mot sør, mens kongen i Brønnøyfjellene står og iakttar den ville jakt. Da nærmer dagen seg på gylne skyer. Brønnøykongen ser den skuffede beiler legge pil til buen, men da slenger han sin hatt i veien og redder Lekamøya. Ti pilen suste fra strengen i samme stund og gikk så vidt gjennom hatten som falt ned ved Torgar, idet solen rant. Alt ble til stein. Slik lyder sagnet.”
    (Kort versjon – en av mange.)

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv