Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ryggmärgsstimulering mot Parkinsons

Tidskriften Neuron.

Att sätta in en elektrod i hjärnan är ett möjligt sätt att behandla patienter med Parkinsons sjukdom när den vanliga medicineringen inte räcker. Men det är ett stort och kostsamt ingrepp med vissa risker, och görs därför inte särskilt ofta. Att lägga en elektrod intill ryggmärgen skulle enligt forskare vid Lunds universitet kunna bli ett enklare och skonsammare alternativ.
    Forskargruppen i Lund och deras partners i USA och Brasilien publicerar sin studie av detta i den ansedda tidskriften Neuron. Förutom att studien visar positiva resultat av behandlingen, så ger den också nya rön om vad som händer inne i en Parkinson-sjuk hjärna.
    Den metod forskarna studerat kallas ryggmärgsstimulering. Elektroden ligger dock inte inne i själva ryggmärgen utan i ett litet hålrum omedelbart vid sidan av, så nära att signalerna kan stimulera de nerver som går mellan ryggmärg och hjärna. Ingreppet är relativt litet, och elektroden kan när som helst tas bort om det skulle behövas.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv