Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ganvié – Sjöbyn i Afrika

Ganvié från luften. (Foto: Hugo van Tilborg.)

Detta är inte en bild av en översvämning. Det är Ganvié i republiken Benin, den största samlingen av sjöbostäder i Afrika. 20.000 människor kallar Ganviés påluppbyggda bostäder för sina hem. Byn, i mitten av sjön Nokoué, är dock ingen ny konstruktion.
    Byn grundades någon gång under 1500- eller 1600-talet av Tofinufolket, förlagd ute på sjön då Dan-Homeys religion förbjöd Fonfolkets krigare att ge sig ut på vatten, därför var lagunen ett tryggt område för andra stammar. Ursprungligen levde man på jordbruk, idag är byns huvudindustri, vid sidan om turismen, fiske och fiskodling.
    Ganvié kallas Ibland för Afrikas Venedig, som liksom den italienska stadens första invånare inrättade sina hem där av ren nödvändighet.
    Ganvié – Lake City of Africa.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv