Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Sjöhästen i Stora magellanska molnet

Betande sjöhäst i Stora magellanska molnet.
(Bild: NASA, ESA och M. Livio (STScI).)

Det kan se ut som en betande sjöhäst, men det mörka föremålet till höger i bilden är faktiskt en pelare av rökigt damm som är ca 20 ljusår lång. Den märkligt formade dammstrukturen finns i vår satellitgalax, dvärggalaxen Stora magellanska molnet.
    Inom molnet finns Tarantelnebulosan, det mest aktiva stjärnbildningsområdet i den lokala galaxgruppen. I galaxen finns också stjärnan HD 33579, en gulvit hyperjätte som är en av mycket få kända stjärnor som befinner sig i området.
    Den vackra färgbilden togs förra året av Hubbles Wide Field Planetary Camera 2 för att hedra Hubbles 100,000:e resa runt jorden.
    Läs mer och se större bild på Astronomy Picture of the Day.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv