Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Tio år efter tsunamin – en tillbakablick

Katastrofen är ett faktum.

Det är annandag jul 2004 och tidigt förmiddag i hao Lak. Många semestrande svenskar har just avslutat sin frukost. Plötsligt – en rörelse långt borta i horisonten. En jättevåg kommer närmare och forsätter upp på land. Katastrofen är ett faktum.
    Strax före klockan åtta på morgonen lokal tid sker en jordbävning 30 km under havsytan utanför Sumatra i Indiska oceanen. Jordbävningen är den näst kraftigaste som någonsin uppmätts, 9,0 på richterskalan.
    Skalvet orsakar en enorm flodvåg, en tsunami, som snabbt ödelägger stora områden längs den sydostasiatiska kusten. Indonesien, Sri Lanka, Thailand och Indien drabbas värst. Omkring 250 000 personer mister livet i katastrofen. Över 5 miljoner blir hemlösa eller tvingas fly.
    MSB: Tio år efter tsunamin      en tillbakablick.
    MSB: Efter tsunamin – så har samhällets krishantering utvecklats de senaste 10 åren.
    MSB: Mer om när krisen kommer – med podcast om tsunamin 2004.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv