Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Urbex – konsten i urban utforskning

Lee Plaza. (Foto Rick Harris.)

Urban exploration, Urbex, är en subkultur där utövarna vill utforska ofta låsta eller på annat sätt stängda delar av byggnader, byggnadskomplex eller underjordiska system. 1986 grundade tre tonåringar i Melbourne i Australien gruppen “The Cave Clan”, som bland annat grundligt har utforskat stadens kloaker. Termen “Urban Exploration” myntades dock först 1996 av kanadensaren Jeff Chapman, mer känd under pseudonymen Ninjalicious, som tyvärr gick bort i i cancer 2005.
    De flesta av oss bor numera i städer och man kan anta att dessa områden är helt utstakade och kända för alla. Men vissa ställen blir osedda eller “förbjuden mark” och är lämnade åt sitt öde, de har nästan blivit geografiska blinda fläckar.
    Följ med när en del av dessa off-limits-områden infiltreras, med häpnadsväckande fotografiska resultat. Det faktum att dessa övergivna platser kan omvandlas, genom linsen, till något så “eteriskt” vackert trots förstörelsen som detta är ett bevis på fotografens kreativitet.
    Urbex – The Art of Urban Exploration med massor av foton.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv