Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

M104: Sombrero-galaxen

Uppdaterad bild av Sombrerogalaxen. (Bild: NASA, ESO, NAOJ, Giovanni Paglioli – Bearbetning: R. Colombari.)

Sombrerogalaxen, M104, även katalogiserad som NGC 4594, är en galax med en massa som motsvarar 800 miljarder solar. Den utbuktande lysande kärnan, det centrala supermassiva svarta hålet och det mörka stoftbandet gör att galaxen drar till sig astronomers intresse.
    Galaxen har fått sitt namn på grund av den stora utbuktande kärnan, som rymmer över 2000 klotformiga stjärnhopar, vilket är tio gånger fler än vad som finns i vår egen galax, samt de mörka gasfälten som ses från kanten i galaxens skiva.
    Hubble Space Telescope och markbaserade Subaru-data har upparbetats med amatörfärgbilddata för att skapa denna skarpa bild på den välkända galaxen. Omkring 50.000 ljusår tvärs över och 28 miljoner ljusår bort, är M104 en av de största galaxerna vid södra kanten av Virgohopens galaxer eller kluster.
    Läs mer och se större bild på Astronomy Picture of the Day .

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv