Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Spiralgalax med konstigt centrum

En fascinerande nära galax. (Bildt: NASA, ESO, NAOJ, Giovanni Paglioli; Montering och bearbetning: R. Colombari och R. Gendler.)

Vad händer i centrum av spiralgalax M106? Med en virvlande skiva av stjärnor och gas är M106 utseende dominerad av blå spiralarmar och röda dammfält nära kärnan. Kärnan i M106 lyser starkt i radiovågor och röntgenbilder där tvilling-jetströmmar ”kör” längs galaxen. En ovanlig central glöd gör M106 till en av de närmaste exemplen på en Seyfertgalax, där stora mängder glödande gas tros ha fallit in i ett centralt massivt svart hål.
    M106, som även kallas NGC 4258, ligger relativt nära, bara 23,5 miljoner ljusår bort Den spänner över 60 tusen ljusår tvärsöver, och kan ses med ett litet teleskop mot konstellationen Jakthundarna.
    Se större bild på Astronomy Picture of the Day.


Seyfertgalaxer, uppkallade efter Carl Keenan Seyfert, den astronom som först identifierade dem år 1943, är en typ av aktiva spiralgalaxer med aktiva galaxkärnor som producerar högt joniserad gas. Dessa galaxer är mindre kraftfulla än kvasarer och troligen består galaxkärnorna av supermassiva svarta hål med massor större än en miljon solmassor. Ungefär en av tio stora spiralgalaxer är Seyfertgalaxer. (Källa: Wikipedia.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv