Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Europeisk supertidvattenvåg

Mont Saint-Michel i Normandie och dess nya brygga vid normalt högvatten. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

En del av Frankrikes nordatlantkust och sydvästra England drabbades av den första jättevågen hittills det här millenniet i lördags, vilket hör ihop med solförmörkelsen och att månen just nu är nära jorden, det skapade en oceanvåg som inte setts sedan 1990-talet.
    Vågorna blir störst där de trycks ihop i trånga passager, som vid världsarvsmärkta Mont Saint-Michel vid franska kusten. Det har talats om tidvattenvågor på 14 meter, alltså höga som fyra- eller femvåningshus. Vid Mont Saint-Michel är en normal tidvattenhöjd drygt 8,5 meter.
    A European ‘Supertide’ (12 foton).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv