Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Phobos: den dömda Marsmånen

En närbild på den dödsdömda månen. (Foto: HiRISE, MRO, LPL (U. Arizona), NASA.)

Mars, den röda planeten uppkallad efter den romerske krigsguden, har två små månar, Phobos och Deimos, vars namn härstammar från det grekiska orden för rädsla och panik. Dessa månar kan mycket väl ha fångats från asteroidbältet mellan Mars och Jupiter eller kanske från ännu mer avlägsna delar av solsystemet.
    Den större månen Phobos kan verkligen ses som ett centrerat, asteroidliknande föremål i den här fantastiska färgbilden från rymdsonden Reconnaissance Orbiter, inspelad med en upplösning på cirka sju meter per pixel.
    Phobos kretsar så nära Mars – cirka 5800 kilometer ovanför ytan jämfört med 400.000 kilometer för vår egen måne – att gravitationskrafter drar ner den. En nyligen genomförd analys av de långa spåren på ytan tyder på att de kan vara en tidig fas i upplösningen av Phobos i en ring av skräp runt Mars.
    Läs och se större bild på Astronomy Picture of the Day.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv