Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Mannen utan språk

Talar inte som statsmän med bildning, intelligens och språklig begåvning.
(Foto; Wikimedia Commons, cc.)

Vi måste prata om hur statsministern pratar. Och ibland inte pratar. Det skriver Per T Ohlsson i Sydsvenskan:

Den platta frasen, ”inte okej”, är ett av Löfvens retoriska favoritgrepp när han kommenterar allvarliga ting. Som när det för några månader sedan cirkulerade uppgifter om att Ryssland hade övat för landstigning på Gotland:

    ”Det är inte okej att överhuvudtaget planera sådana saker.”

För denna skarpa markering mot Vladimir Putin blev statsministern utskrattad. Ändå återkom formuleringen när han den 19 november presenterade regeringens strategi mot terrorism. Inte nog med det. Löfvens presskonferens blev en uppvisning i plattityder och verbala krumbukter som ledde tankarna till Esaias Tegnérs bevingade iakttagelse att ”det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”.

Även Björn Ranelid rasar mot Löfven: Så talar inte statsmän skriver han. Den slappa majoriteten av människor som inte tar ansvar för språket härjar fritt överallt i media och på allmänningar i Sverige.
    När utbildningsminister Gustav Fridolin får frågan vad han tror att det betyder för miljöpartiet i opinionssiffror att hans parti har accepterat det senaste utspelet från regeringen i mottagandet av flyktingar, så svarar han ordagrant: Jag skiter i det.
    Fridolin och Löfven talar inte som statsmän med bildning, intelligens och språklig begåvning.

Expressens Ann-Charlotte Marteus skriver i sin krönika om Fridolins olidliga tonårsfasoner. Låt oss hoppas att Gustav Fridolin bara är en juvenil parentes. Eller att han tar sig i kragen och växer upp.
    Sydsvenskan: Mannen utan språk.
    Facebook: Björn Ranelid.
    Expressen: Fridolins olidliga tonårsfasoner.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv