Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

El kan lagras i papper

Nu kan man verkligen börja tala om ”kraftpapper” …

Nu har forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet, tagit fram ”Power paper” – ett nytt material med en enastående förmåga att lagra energi. Materialet består av nanocellulosa och en ledande polymer. Resultaten publiceras i Advanced Science.
    En platta, femton cm i diameter och någon tiondels mm tjock, kan lagra inte mindre än 1 F, vilket är i samma storleksordning som de superkapacitanser som i dag finns på marknaden. Materialet går att ladda upp hundratals gånger och det tar bara ett par sekunder.
    Rena drömmen i en värld där kraven på ökad användning av förnybar energi också kräver nya möjligheter att lagra energin – från sommar till vinter, från en blåsig dag till en vindstilla, från en solig dag till en dag med tunga moln.
    – Tunna filmer som fungerar som kondensatorer har funnits tidigare, det vi har lyckats med är att tillverka materialet i tre dimensioner. Vi kan tillverka tjocka plattor, säger Xavier Crispin, professor i organisk elektronik och en av författarna till artikeln som publicerats i Advanced Science.
    Läs hela nyheten från Linköpings universitet.
    Discovery News: New ‘Power Paper’ Stores Electricity.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv