Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Den ljusaste fläcken på Ceres

Reflekterande ljusfenomen på Ceres.
(Foto: NASA, JPL-Caltech, UCLA, MPS / DLR / IDA.)

Ceres var den första asteroiden som upptäcktes, vilket skedde den 1 januari 1801 av Giuseppe Piazzi. Den ansågs fram till 1850-talet vara en planet. Den räknas sedan den 24 augusti 2006 som en dvärgplanet; den enda i det inre solsystemet.
    Rymdfarkosten Dawn har sedan i mars med sin kamera utforskat dvärgplaneten Ceres, som har en diameter på cirka 950 kilometer. Dawn har avslöjat ca 130 mystiska ljuspunkter, främst i samband med nedslagskratrar utspridda runt den lilla planetens annars mörka yta.
    Den ljusaste finns nära mitten av den 90 kilometer breda Occator Crater, sett i denna dramatiska falska färg där bilddata från infrarött och synligt ljus kombinerats. En studie visar att ljuspunkten är reflekterade ljusegenskaper, som förmodligen är en typ av magnesiumsulfat, som kallas hexahydrite.
    Läs mer och se större bild på Astronomy Picture of the Day
    NASA: Dawn Mission.
    NASA: Fly Over Dwarf Planet Ceres.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv