Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Musklernas åldrande

Det är väl känt att våra muskler blir svagare med åren liksom att träning motverkar processen. Mindre känt är vad som egentligen händer i skelettmuskelcellerna, varför deras kapacitet att generera energi, minskar med åren.
    Nu vet vi mer tack vare den atlas över genaktiviteten i muskelcellen i förhållande till åldrandet som forskare på Lunds universitets Diabetescentrum tagit fram i ett internationellt samarbete.
    – Vi har visat att nästan tusen gener i muskelcellen förändras över tid. Vi visar också att fysisk aktivitet bromsar förloppet, man kan säga bromsar det muskulära åldrandet, säger Ola Hansson, ansvarig forskare för kartläggningen som publicerats i tidskriften Skeletal Muscle.
    Åldrande innebär en fortlöpande förlust av muskelmassa och styrka samt en ökande inlagring av fett och stödjevävnad. När vi blir äldre förlorar vi mellan 2,5 till 4 procent i benstyrka per år, män i högre utsträckning än kvinnor. Äldre personer strax under 70 år har jämfört med 30 år yngre en nästan halverad syreupptagningsförmåga, vilket är ett mått på den fysiska kapaciteten/konditionen.
    Forskarna talar om två sorters åldrande, det kronologiska, det vill säga det antal år vi är, och det biologiska, den fysiska förmågan.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv