Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Brittisk sevärdhet: Dunmore Pineapple

Dunmore Pineapple. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Ananas är en växt isom ursprungligen hör hemma i Brasilien och Bolivia men som spridits runt i världen. Christoffer Columbus var den förste europé som fick smaka ananasen. Han hjälpte sedan till med spridningen av ananasen.
    Denna unikt läckra frukt blev en uppskattad import från den nya världen. Seglare skulle ofta lämna dem vid ingången till sina hem i Europa som ett sätt att tillkännage sin återkomst. Således blev ananas en symbol för exotisk lyx och världsliga resor.
    I USA, är Dunmore-familjen från Skottland mest känd för den 4:e earlen av Dunmore, John Murray, som var den siste brittiska guvernören i Virginia. Han var en förpliktigad regeringstrogen som befallde soldater i strider mot de amerikanska rebellerna.
    1761 byggde hans familj detta hem i Falkirk i Skottland. Det var en gåva till Lady Susan, hustru till earlen av Dunmore. Trädgården fungerade som en lantlig tillflyktsort. Inbäddat mellan två växthus står en rotunda som ser ut som en enorm ananas.
    Atlas Obscura: The Dunmore Pineapple House.
    The National Trust for Scotland: The Pineapple.
    Visit Scotland: Dunmore Pineapple.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv