Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Bokbussar från det förflutna

Framingham Public Library bokbuss, Massachusetts, 1956.

En bokbuss är en buss eller bil som inrymmer en liten biblioteksfilial. Den första svenska länsbokbussen utgick från Halmstad 1949. I slutet av 1950-talet fanns länsbokbussarna i 18 av 24 län. Bokbussen ansågs vara framgångsrik som verktyg i bibliotekens uppsökande verksamhet. 1983 fanns 123 bokbussar i Sverige Antalet bokbussar har, liksom antalet övriga biblioteksfilialer, minskat sedan dess. År 2005 fanns 93 bokbussar i Sverige.
    Bokbussar fanns redan i början av 1900-talet i USA. Här är en samling fina vintage-bilder av amerikanska bokbussar från det förflutna.
     Amazing Vintage Photos of American Bookmobiles in the Past.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv