Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Dykare hänger mellan två kontinenter

Vid Island kan man ”röra” vid både Europa och Amerika.

Island ligger på gränsen mellan de eurasiska och nordamerikanska tektoniska plattorna, som är på väg bort från varandra med en hastighet av 2 centimeter per år.
    I slutet av 1900-talet upptäcktes en så kallad Silfra Tectonic Fissure, sötvattenspricka, mellan plattorna vid Island. Silfra är en unik företeelse på den här planeten. Det finns flera andra sötvattens-sprickor liknande den vid Island, men Silfra är den vackraste, intressantaste och mest lättillgänglig för fritidsdykare och snorklare.
    Sikten i Silfra överstiger 100 meter, vilket gör det till en del av det klaraste vattnet i världen, och dykare och snorklare kan dyka och flyta mellan de amerikanska och eurasiska kontinentalplattorna. Det finns även platser där de faktiskt kan röra vid båda kontinenterna samtidigt.
    Discovery: Scuba Diver Hangs Out Between Two Continents.
    Se fler videor på Vimeo.
    Se också Silfra.org.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv