Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Antarktis snökryssare

Antarctic Snow Cruiser. (Foto: C.C. Shirley / United States Antarctic Service.)

År 1939 konstruerade och byggde vetenskapsmän och ingenjörer vid Chicagos Armour Institute of Technology ett massivt fordon avsett för användning i prospekteringen av Antarktis. Den antarktiska Snow Cruisern var 17 meter lång, vägde mer än 37 ton fullastad, och rullade på fyra jämna 3 meter höga däck som var avsedda att låta en del av fordonet smita över sprickor i isen.
    Besättningen lyckades leverera fordonet till Antarktis is, men där bevisades designen helt felaktig, och fordonet blev snart omvandlat till ett stationärt besättningskvarter, som aldrig lämnade Antarktis igen. Den diesel-elektriska hybriden var allvarligt underdimensionerad, och de släta däcken, avsedda för sumpig terräng, erbjöd mycket lite grepp, de sjönk ner i snön.
    Mer än 75 år senare, är världen fortfarande osäker på om Antarctic Snow Cruiser kanske ligger begravd någonstans under isen, eller om den kan ha brutit igenom isen och så småningom sjunkit till havets botten.
    The Antarctic Snow Cruiser (21 foton).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv