Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Gallsyra stödjer produktion av blodstamceller

Gravid mus skyddar växande blodstamceller i levern hos fostret genom att transportera gallsyra.
(Ill: Kenichi Miharada.)

En forskargrupp från Lunds universitet visar i sina studier att gallsyra överförs via moderkakan från mamman till fostret för att möjliggöra produktionen av blodstamceller hos fostret.
    I laboratorium har man ännu inte lyckats få de blodbildande stamcellerna att producera nya stam- och blodceller. Problemet med att få blodstamceller att föröka sig utanför kroppen är att den framtvingade tillväxten ger upphov till en ansamling av onormala proteiner i en del av cellen kallad endoplasmatiskt retikulum, ER. Denna så kallade ER-stress ökar bland annat produktionen av farliga syreradikaler som, om stressen är allvarlig och kronisk, leder till att cellen dör.
    Kenichi Miharada, forskare på Institutionen för laboratoriemedicin, har tidigare visat att det går att minska ER-stress på kemisk väg genom att tillsätta gallsyror till cellodlingen. Gallsyror som bildas naturligt i levern och lagras i gallblåsan, stödjer proteinet vid delningsprocessen.
    – Jämfört med andra sätt att försöka få fram stamceller för att behandla blodsjukdomar, så är detta en säkrare och snabbare metod. Vi använder ju inga främmande substanser och inga genförändringar, utan bara ett ämne som redan finns i kroppen, förklarar Kenichi Miharada.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv