Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Norges radioaktiva renar

Norsk vildren på Blefjell. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

För trettio år sedan inträffade katastrofen i kärnkraftverket i Tjernobyl, stora mängder radioaktivt material släpptes ut i atmosfären, som drev över stora delar av Ryssland och Europa. Idag är samiska renskötare i centrala Norge fortfarande påverkade av nedfallet, eftersom deras besättningar livnär sig på kontaminerade lavar och svampar.
    Norska forskare har uppmätt ovanligt höga värden av radioaktivitet hos får och renar. Renar i Jotunheimen innehöll 8200 becquerel per kilo av det radioaktiva ämnet cesium 137. Gränsvärdet i EU är 600 becquerel per kilo.
    Norway’s Radioactive Reindeer (6 foton).

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv