Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Blodets egenskaper formar hjärtat

Förhållandet mellan virvel och hjärtstorlek i ett förstorat hjärta (a), ett hjärta som är mindre än optimalt (b) och ett hjärta som är lagom stort i förhållande till virveln (C). (Bild: H. Arheden.)

– Hjärtat är byggt runt vätskan det innehåller, blodet. Det är vätskans egenskaper som avgör hur stort hjärtat blir. Det säger Håkan Arheden, professor i klinisk fysiologi vid Lunds universitet, som med magnetkamera visat virvlarna i hjärtat på tredimensionell film.
    Att muskulatur påverkas av belastning är välkänt. Den som är länge sängliggande tappar muskler, medan den som går på gym får större muskulatur. Hjärtat, som också är en muskel, belastas och styrs i sin tillväxt av blodets rörelsemönster.
    När blodet sugs in i hjärtat uppstår en virvel i hjärtats vänstra kammare. Håkan Arheden och hans forskargrupp har velat undersöka om det fanns någon evolutionär koppling mellan å ena sidan storleken på denna virvel, å andra sidan hjärtats storlek och funktion.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv