Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ny forskning visar hur nanotrådar kan formas atomlager för atomlager

Daniel Jacobsson visar vad som händer och vad det är som krävs för att styra nanotrådarnas växt.

I en artikel i Nature som publicerades igår visar forskare från Lunds universitet hur olika konstellationer av atomer kan fogas samman till växande nanotrådar. När forskare på detta sätt lär sig styra materialets egenskaper kan det bland annat leda till mer effektiva elektroniska komponenter.
    Inom flera områden tros nanotrådar kunna vara viktiga beståndsdelar, till exempel i morgondagens transistorer, i energieffektiva ljusdioder (LED) och i solceller.
    Att det går att påverka hur nanotrådar växer och bildas har varit känt länge. Vad forskare vid Lunds universitet nu kan visa är vad som behöver göras för att bestämma vilken struktur nanotrådarna ska få.
    Forskarna har gjort en upptäckt som är banbrytande på det sättet att de med hjälp av ett kraftfullt mikroskop och en teoretisk analys kan visa hur nanotrådar växer och hur bildandet av olika atomlager kan påverkas.
    – Nu har vi på film vad det är som händer och vad det är som krävs för att styra trådarnas växt, säger Daniel Jacobsson, tidigare doktorand vid Lunds Tekniska Högskola och numera forskningsingenjör vid Kemicentrum.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv