Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Al-Shaheed-monumentet i Bagdad

Mäktigt monument over stupade soldater.

Under 1970- och 1980-talet spenderade Saddam Husseins regering mycket oljepengar på att bygga monument runt Bagdad. Ett av dessa är det majestätiska Al-Shaheed-monumentet.
    Al-Shaheed.monumentet öppnades 1983 och är tillägnat de irakiska soldater som dog i IrakIran-kriget som pågick i åtta år från och med 1980. Monumentet är designat av den irakiske arkitekten Saman Kamal och den irakiske skulptören och konstnären Ismail Fatah al Turk. Det består av en enorm turkos-kaklad kupol, 40 meter hög. Kupolen är delad på mitten och de två halvorna står isär, med en evig låga i mitten. Inuti en av kupoldelarna finns en rund vattenbassäng. Under monumentet är en underjordisk nivå som inrymmer ett museum, bibliotek, hörsal, och utställningslokal, bland annat. Monumentet är beläget i mitten av en sjö på en konstgjord ö.
    Al-Shaheed Monument, Baghdad.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv