Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ljus bidrar till att utveckla programmerbara material

Ljus kan styra s.k. aktiva material.

Ljus av en viss våglängd kan användas för att sätta så kallade aktiva material i rörelse och styra dem. Upptäckten kan i framtiden få betydelse inom så vitt skilda områden som miljöskydd, medicin och utvecklingen av nya material som kan programmeras.
    Joakim Stenhammar vid Lunds universitet har lett studien där han tillsammans med kollegor från universitet i Düsseldorf, Edinburgh och Cambridge utvecklat en modell där ljusmönster kontrollerar de aktiva partiklarnas rörelse. Ljuset gör att både syntetiskt framställda partiklar och mikroorganismer som exempelvis bakterier och alger spontant formerar sig till något som kan liknas vid en pump.
    I tidigare forskning har den typen av ”pump” tillverkats på konstgjord väg. Det nya är att med hjälp av ljus förmå de aktiva partiklarna att bygga sin egen pump och pumpa runt sig själva. Genom att ändra på ljuset går det att styra partiklarna i en annan riktning.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv