Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Blått ljus i kamp mot svår epilepsi

Optogenetik kan hämma epileptisk aktivitet.

Forskare från hela Sverige samlas i Lund för att diskutera de senaste rönen inom epilepsiforskningen. Samtidigt passar en forskargrupp på Epilepsicentrum vid Lunds universitet på att publicera en unik epilepsistudie i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.
    I studien har forskarna för första gången visat att det går att styra nervceller från levande hjärnvävnad från människa med hjälp av ljus, så kallad optogenetisk teknik. Något som i framtiden kan hjälpa personer med svår epilepsi.
    När forskarna belyste ett ljuskänsligt protein med blått ljus, som på genteknisk väg förts in i nervcellerna i levande hjärnvävnad från patienter med mycket svår epilepsi, kunde de se hur cellerna aktiverades – och de kunde dessutom styra dem. Med den kunskapen torde man i framtiden kunna dämpa överaktiva celler eller aktivera bromsande celler hos patienter med epilepsi.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv