Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

När dyngbaggar dansar fotograferar de himlavalvet

Dyngbaggen dansar för att orientera sig. (Foto: Basil el Jundi.)

Upptäckten att dyngbaggar använder Vintergatans ljus för att orientera sig i världen har prisats. Nu tar forskare vid Lunds universitet ett nytt steg i förståelsen av de unika skalbaggarnas tillvaro: När baggarna dansar ovanpå en boll av dynga tar de samtidigt ett ”fotografi”, en ögonblicksbild av hur himlakropparna är positionerade. Därefter vet de vart de ska och de rullar iväg med sin bajsboll i en rak linje över savannen.
    – Andra djur och insekter använder också himlakropparnas placering för att navigera, men dyngbaggarna är unika; det är bara de som tar den här ögonblicksbilden då de hämtar in hur olika himlakroppar som solen, månen och stjärnor är positionerade, säger Basil el Jundi, forskare vid Lunds universitet.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv