Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Svårt att styra upp svartarbete och tiggeri med hjälp av lagen

Rättssociologen Ana Maria Vargas har forskat om gatuförsäljare i Bogotá.
(Foto: Pedro Felipe. Wikimedia Commons.)

Lagen är ett trubbigt redskap när det gäller svartarbete och tiggeri. Rättsväsendet behöver vara mer flexibelt och fokusera på de värsta avarterna. Det menar rättssociologen Ana Maria Vargas från Lunds universitet som gjort en omfattande studie bland gatuförsäljare och cykelrikshaförare i Bogotá.Ungefär 60 procent av jordens befolkning i arbetsför ålder arbetar utanför den formella ekonomin; de betalar ingen skatt och har inte tillgång till några socialförsäkringar. Försök att minska den informella sektorn fungerar ofta dåligt, även där det är en högt prioriterad fråga.
    – Jag ville ta reda på varför det är så; varför så många människor väljer att fortsätta arbeta svart även när de får möjlighet att arbeta vitt, säger Ana Maria Vargas.
    Läs hela pressmeddelandet från Lunds universitet.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv