Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

M.C. Escher och drosteeffekten

Konstnären M.C. Escher leker med drosteeffekten.

Drosteeffekten är ett ursprungligen holländskt begrepp för en särskild sorts rekursiva bilder, vilka inom heraldiken benämns ”mise en abyme”. En bild som innehåller drosteeffekten visar en mindre version av sig själv i bilden, på ett ställe där en liknande bild rimligen kunde förväntas återfinnas.
    Effekten har fått sitt namn efter en specifik bild, som i olika varianter uppträtt på burkar och förpackningar från Droste kakaopulver, ett större nederländskt varumärke, grundat av Gerardus Johannes Droste i Haarlem sommaren 1863.
    Den nederländske konstnären M.C. Escher (1898–1972) var känd för att leka med multipla simultana perspektiv i bilder, och rekursiva bilder var ett av hans verktyg.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv