Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

NASA:s InSight-farkost på väg till Mars

Djupborrningar ska ge besked om vad som pågår under ytan på den röda planeten.

NASA har precis skjutit iväg sin InSight-farkost till Mars och om cirka sex månader är den framme vid den röda planeten och kan påbörja sitt uppdrag. InSight kommer att bli den första Mars-farkost som ska undersöka planetens innandöme och förhoppningsvis hitta ledtrådar till hur planeten en gång skapades.
    Den 26 november är det tänkt att Insight ska landa på Elysium Planitia, det näst största vulkaniska området på Mars. Där har NASA hittat ett lämpligt ställe som beskrivs som en stor parkeringsplats och som ska underlätta nedstigningen.
    Projektet ska för första gången ägnas den röda planetens inre. Tidigare uppdrag har främst skrapat på ytan. Men den här gången ska InSights robotarm borra sig djupt ner och förhoppningsvis sprida ljus över planetens struktur och sammansättning. Man ska också mäta ”marsbävningar”, för att få mer kunskap om hur ofta planeten drabbas av skalv.
    NASA: Mars InSight Missions.
    NASA: InSight Mars Lander.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv