Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Barncancer: tumörcellens fyra överlevnadsstrategier

Tumörcellers fyra överlevnadsstrategier.

En kartläggning av arvsmassan i cancerceller hos barn visar att dessa kan utvecklas enligt fyra olika huvudspår – som kan förekomma samtidigt i en och samma tumör. Forskarna kunde också visa att två av dessa har ett samband med återfall i sjukdomen. Studien, som letts av forskare vid Lunds universitet, publiceras nu i Nature Genetics.
    Cancerceller ändrar ofta sin arvsmassa, både för att kunna undgå kroppens egna försvarsmekanismer och för att överleva behandling med cellgifter och andra läkemedel. När cancerceller förökar sig, bildas mutationer och på så vis kan nya sorters tumörceller, så kallade kloner, uppstå över tid.
    Lunds universitet: Barncancer: tumörcellens fyra överlevnadsstrategier.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv