Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Nyckelpigans märkliga livscykel

Det finns mer än 4.500 arter i världen av nyckelpigor, varav 69 i Sverige.

Nyckelpigor har något av en märklig livscykel och en som överraskar många människor. Nyckelpigor försöker alltid att lägga sina ägg så nära en koloni av bladlöss som möjligt. De älskar bladlöss och kommer att äta många av dem varje dag.
    När larverna kläcks kommer de att ha en färdig matkälla att festa på. När äggen läggs är de bara cirka en millimeter i längd och antalet kan sträcka sig från några få upp till flera hundra, beroende på förhållandena.
    I svensk folktro ansåg man att nyckelpigan (eller gullhönan som man ofta kallade den) spådde väder. I Bohuslän yttrade man följande ramsa när man såg en nyckelpiga: ”Gullhöna, gullhöna, flyg, flyg, flyg, så blir det sommar å gott, gott vä’r.” I Värmland var det emellertid tvärt om: om gullhönan flög blev det regn.
    Läs mer och se många fina foton: The Strange Life Cycle of the Ladybug.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv