Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Fuggeriet: Världens äldsta bostadsprojekt

Stadsdelen Fuggerei i Augsburg. (Foto: Wikimedia Commons, cc.)

Fuggeriet, tyska Fuggerei, är en stadsdel i Augsburg i Tyskland. Fuggeriet är den äldsta socialinrättningen i världen, grundat år 1521 av affärsmannen Jacob Fugger, en förmögen bankir, köpman, och gruvdriftinvesterare. Stadsdelen, med åtskilliga kvarter, grundades för att ge fattiga och hemlösa i Augsburg en billig bostad.
    Hyran är densamma som den var då, en “Rhenish gulden”, vilket är mindre än en euro. De 67 husen i Fuggerei innehåller 140 lägenheter, med 150 invånare. Det är en “gated community”, med slutna väggar, egen kyrka, och ett museum. Det stöds fortfarande av Fugger Foundation, genom avkastning på egna investeringar under nästan 500 år, kompletterad med entré till enklaven och museum, som kostar 4 euro.
    Fugger.
    The Fuggerei: The World’s Oldest Housing Complex Where Rents Haven’t Gone Up For 500 Years.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv