Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Extremt skarpa bilder från VLT:s nya adaptiva optik

Neptunus från VLT och Hubble. (Foto: ESO.)

ESO:s nya teleskop Very Large Telescope (VLT) har börjat leverera bilder där man använder sig av en teknik som gör att teleskopet nu har möjlighet att ta skarpare bilder än NASA:s och ESA:s Hubble-teleskop.
    Tekniken kallas för laserlomografi och har gett VLT möjlighet att ta skarpare bilder från jorden på himlakroppar i rymden än vad Hubble-teleskopet klarar av att ta från sin omloppsbana 568 kilometer ovanför jorden.
    VLT, är ett sammansatt optiskt teleskop, bestående av fyra 8,2-metersteleskop placerade i en formation. Teleskopen kan arbeta både självständigt och samordnat. I det senare fallet motsvarar den totala spegelytan ett 16-metersteleskop, vilket gör VLT till det största optiska teleskopet i världen. I anläggningen ingår en interferometer, som ger möjlighet till extra hög upplösning för relativt ljusstarka objekt.abr    Teleskopet ligger vid Paranalobservatoriet på berget Cerro Paranal, 2.635 meter över havet i Region de Antofagasta, norra Chile.
    ESO: Extremt skarpa bilder från VLT:s nya adaptiva optik.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv