Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Domes of Fabedougou

Domes of Fabedougou.

Dessa vittrade stenar i byn Fabedougou, nära Banfora, i sydvästra Burkina Faso, liknar sandstenstornen i Bungle Bungle Range i Australien. Men Domes av Fabedougou har ett helt annat ursprung.
    Medan Bungle Bungle Range är knappt en halv miljon år gammal, är sandstenarna som Domes of Fabedougou består av nästan 2 miljarder år gamla eller från den geologiska eonen Proterozoikum. Vanligtvis hade en 2 miljarder år gammal sandsten varit förvandlad av extrem värme och tryck som genereras av jordskorpans dynamiska natur. Men inte stenarna i Fabedougou. Trots att det var så gammalt har sandstenarna knappt förvandlats och är förvånansvärt unga. De är så välbevarade att vissa av dessa stenar även har krusningar och sanddyner skapade av gammalt vatten och vindflöde. Som historien berättar är dessa “torn” egentligen gamla sanddyner.
    The Domes of Fabedougou.
    Se området i en 360-graders panoramabild: Domes of Fabedougou.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv