Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Framtidens medicin mot infektion och inflammation?

Forskare har kartlagt hur kroppsegna peptider (här i orange-gult) binder till ett receptorkomplex och dämpar infektion/inflammation.
(Bildkälla: Nature Communications.)

Forskare vid Lunds universitet har i samarbete med kollegor i Köpenhamn och Singapore kartlagt hur kroppsegna peptider agerar för att dämpa infektion och inflammation genom att inaktivera de giftiga ämnen som uppstår. Studien publiceras i Nature Communications och forskarna tror att upptäckten kan leda till nya läkemedel mot infektion och inflammation, exempelvis vid sårläkning.
    De gifter som inaktiveras, så kallade lipopolysackarider (LPS), kommer från bakteriernas cellväggar och ger upphov till en inflammatorisk reaktion. Reaktionen är en nödvändig del av vårt immunförsvar då vi snabbt svarar på och bekämpar inträngande bakterier. Den kan dock överaktiveras och bli skadlig, något man ser vid infekterade sår i huden, infektioner i olika organ, eller vid bakteriespridning till blodet vilket kan leda till sepsis.
    – Vi vet från tidigare studier vad de här peptiderna har för uppgift, men nu har vi i laboratoriet kartlagt hur de bär sig åt för att successivt dämpa en inflammatorisk reaktion, säger Artur Schmidtchen, professor i dermatologi och venereologi vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund.
    Lunds universitet: Framtidens medicin mot infektion och inflammation?

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv