Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Parker Solar Probe på väg mot solen

Parker Solar Probe startar mot solen. (Foto: NASA.)

På söndagen skickade NASA upp Parker Solar Probe från Cape Canaveral i Florida.
    Sonden har byggts för uppdraget att lägga sig i bana runt solen i sju år. Efter att ha svingat sig med hjälp av Venus ett antal gånger ska sonden som närmast komma endast 6,1 miljoner kilometer från koronan. Det är det i särklass närmaste en av människan byggd farkost kommit en stjärna – sju gånger närmare än Helios 2, som på 1970-talet höll sig på 43 miljoner kilometers avstånd.
    Parker Solar Probe måste klara en temperatur på 1.400 grader Celcius, det elva centimeter tjocka skalet är byggt i kolkomposit, som forskarna hoppas ska hålla den tekniska utrustningen ombord sval trots den höga temperaturen.
    NASA: NASA, ULA Launch Parker Solar Probe on Historic Journey to Touch Sun.
    NASA: Parker Solar Probe.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv