Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Bättre läkemedelsförpackningar för äldre behövs

En förpackning som kräver mycket styrka i fingrar och handleder brukar vara svårare för äldre personer att hantera, visar en ny avhandling.
(Foto: Erik Andersson.)

Befolkningen ökar och vi lever allt längre. Det innebär också att vi lever med sjukdomar och kroniska diagnoser allt längre – åkommor vi behöver medicinera mot. I Europa tar hälften av dem som är över 80 år fler än sex mediciner per dag, men ändå är förpackningarna sällan anpassade för den äldre målgruppens behov.
    Medicinska förpackningar kan vara burkar, blister, flaskor, sprejer, pipetter och tuber. Ofta har äldre människor svårt att öppna förpackningarna och det är heller inte ovanligt att mediciner blandas ihop för att de medicinska förpackningarna är för lika varandra.
    – Generellt kan man säga att en förpackning som kräver mycket styrka i fingrar och handleder brukar vara svårare för äldre personer att hantera. Förpackningarnas lilla textstorlek är också ett problem eftersom många äldre har försämrad syn, säger Giana Carli Lorenzini.
    Lunds universitet: Bättre läkemedelsförpackningar för äldre behövs.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv