Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ny metod kartlägger stressade växter över hela kontinenter

Kartan visar mätstationerna som har bidragit med data i studien.

Nu har forskare hittat ett sätt att mäta växternas reaktion på torka i mycket stor skala. Studien har undersökt hela kontinenter och visar att torkperioder sedan millennieskiftet har lett till stressade växter över stora områden i flera världsdelar.
    I en färsk studie har forskare från bland annat Lunds universitet kommit på ett nytt sätt att mäta vegetationens reaktion på torka över hela kontinenter. Studien bygger på tiotusentals mätningar via ett globalt nätverk av atmosfärisk koldioxiddata.
    För att överleva under torra perioder blir växter mer effektiva i sin användning av vatten. Genom att reglera bladens pyttesmå porer kan växterna minska vattenförlusterna, vilket samtidigt medför att växternas upptag av koldioxid från luften minskar.
    Lunds universitet: Ny metod kartlägger stressade växter över hela kontinenter.
    Nature Geoscience: Increased water-use efficiency and reduced CO2 uptake by plants during droughts at a continental scale.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv