Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

NASA har en plan för att rädda Opportunity

Opportunity. (Bild: NASA/JPL-Caltech.)

En enorm dammstorm lade sig över hela planeten Mars i slutet av maj. En som drabbades hårt av ovädret är NASA:s rymdfarkost Opportunity. Då Opportunity drivs av solktaft gick den i dvala när stormen lade sig över Mars och blockerade farkostens solpaneler och batterierna inte laddades längre.
    När dammstormen lättar kommer NASA att försöka kontakta Opportunity under 45 dagars tid för att se om den kan väckas till liv och återuppta sitt arbete.
    Men att man bara kommer att försöka kontakta Opportunity i 45 dagar möts av kritik från både de som arbetar med projektet och före detta NASA-medarbetare. De anser att 45 dagar är alldeles för kort tid. Om inte Opportunity svarar inom 45 dagar bör man fortsätta att försöka väcka farkosten åtminstone fram tills i januari. Detta motiverar man med att det kan ligga damm på farkostens solpaneler och att vindar som skulle kunna blåsa bort dessa är som mest aktiva på Mars fram till den tidpunkten.
    NASA: Martian Skies Clearing over Opportunity Rover.
    The Verge: NASA says it wants to save the Mars Opportunity rover, but some close to the mission doubt it.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv