Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Gulddukat från Venedig hittad i Blekinge

Gulddukaten som hittades. (Foto: Blekinge Museum.)

Arkeologer har funnit ett överraskande fynd i Blekinge, en gulddukat från Italien. Myntet hittades vid Elleholm och det är det enda medeltida venetianska mynt som påträffats i Sverige. Myntet har koppling till tiden då Andrea Dandalo var högste styrman för Venedig, vid 1343–1354.
    Vid Elleholm, på en långsmal ö i Mörrumsån, fanns vid den tiden bland annat en borg och en kyrka. Staden ägdes i huvudsak av ärkebiskopen i Lund och enligt Blekinge museum tror man att ön har haft betydelse för ärkebiskopens handel och maktutövning i regionen.
    Blekinge museum: Gulddukat i Elleholm.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv