Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

När jämställdheten blir kvinnans förlust – Kvinnan som medföljare när mannen arbetar utomlands

För många av de svenska kvinnor som följer med sina män utomlands gäller omsorgsarbete istället för yrkesarbete. Gruppen medföljande avviker från den svenska självbilden av ett jämställt samhälle, menar forskaren Catrin Lundström. (Foto: iStock.)

Av de svenskfödda migranter som flyttar utomlands återvänder 75 procent till Sverige. Därmed är återvändare en av de största invandringsgrupperna till Sverige. Catrin Lundström vid Linköpings universitet har undersökt situationen för kvinnor som återvänder hem efter år utomlands. Bilden som framträder är att dessa migranter hamnar i kläm mellan den globala ekonomin och det svenska välfärdssystemet och särskilt tydligt blir detta vad gäller pensioner.
    Linköpings universitet: När jämställdheten blir kvinnans förlust – Kvinnan som medföljare när mannen arbetar utomlands.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv