Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Jordpyramiderna i Sydtyrolen

På toppen av jordpelarna bär de vanligen ett stenblock.
(Foto: Kilian Schönberger.)

I en av Alpernas strängaste landskapsdelar finns de så kallade jordpyramiderna i Sydtyrolen. Speciellt under dimmiga förhållanden verkar dessa pelare som från en annan värld.
    Jordpyramider eller jordpelare kallas de i vissa regioner förekommande, genom bäckars och nedströmmande regnvattens verksamhet i moränlera utskulpterade erosionsrester, som mer eller mindre närmar sig pelar- och pyramidformen.
    På toppen bär de vanligen ett stenblock, vilket ursprungligen legat inneslutet i moränleran eller på dess yta och som genom sin närvaro skyddat de rakt därunder liggande jordpartierna mot förstöring. Jordpelarna anträffas framförallt vid Bolzano, men även i Afrika och Amerika, till exempel längs Coloradofloden. De kan vara upp till 30 meter höga.
    Otherworld.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv