Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

NASA har fotat Opportunity efter dammstormen på Mars

NASA:s Opportunity syns som en vit prick i mitten av rutan.
(Foto: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona.)

NASA:s satellit Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) har med hjälp av sin HiRISE-kamera (High Resolution Imaging Science Experiment) tagit foto av Mars-farkosten Opportunity. NASA förlorade kontakten med Opportunity för ungefär tre månader sedan då en enorm dammstorm täckte i stort sett hela planeten.
    Stormen har bedarrat och på fotot syns Opportunity som en liten vit prick i det kvadratiska området som är markerat på bilden. Bilden togs när MRO befann sig cirka 267 kilometer ovanför Mars yta och det kvadratiska området är 47 meter brett.
    Men än så länge har man inte fått kontakt med Mars-landaren som har rullat på planeten i över 14 år. Förhoppningen är att den fortfarande fungerar och att solen ska generera energi till Opportunitys batterier. NASA började försöka kontakta Opportunity mer frekvent den 11 september och man planerar att göra det i 45 dagar.
    NASA: Opportunity Emerges in a Dusty Picture.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv