Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Ksar Ouled Soltane, Ett befäst magasin

Ksar Ouled Soltane.

Ksar Ouled Soltane ligger cirka 20 km söder om staden Tataouine i södra Tunisien. Det är ett attraktivt och välbevarat befäst spannmålsmagasin byggt av berberna på 1400-talet och i likhet med andra ksarer byggdes den på toppen av en kulle för att vara lätt att försvara mot räder. Byggt av soltorkat tegel, är “ksar” utspridda över två gårdsplaner.
    En ksar är ett samhälle som i huvudsak består av sammanbyggda bostadshus vanligen med gemensamma spannmålsmagasin och andra byggnader (moské, bad, ugn, affärer). Ksarerna fungerade som viktiga stationer för handeln över Saharaöknen men var också centrum för Islamsk lärdom.
    Att säga att ksaren är en spannmålsbyggnad är en förvirrande beteckning av två anledningar. Spannmålsbyggnaden själv finns inne i en ksar och ksaren, som är en by, har normalt flera sådana inom sig.
    Ksar Ouled Soltane, A Fortified Granary.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv