Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Kvantprickar direktomvandlar värme till el

Med hjälp av kvantprickar har forskare lyckats fånga den energi som annars ”går upp i rök” som värme. (Bild: Philip Krantz, Krantz NanoArt.)

En fråga som diskuterats bland fysiker i decennier är om det effektivt går att direktomvandla värme till el – utan mellanled. Nu vet vi svaret: det går! Forskare i nanoteknik vid Lunds universitet har tagit fram en ny teknik och publicerar sina rön i Nature Nanotechnology vars omslag pryds av en illustration av tekniken. Detta gör att elproduktion bör kunna ske i sådan liten skala att en mobiltelefon delvis skulle kunna ladda ”sig själv” i framtiden.
    Att använda värme för att producera elektricitet är i sig inget nytt. Termoelektricitet har varit känt i nästan två hundra år, och fenomenet används exempelvis i elektriska termometrar. Inte heller termoelektriska material är något nytt; sådana har utvecklats sedan man började använda halvledare på 1950-talet och används exempelvis för att kyla kamerasensorer och i små kylskåp. Men effektiviteten och tillämpningarna har hittills varit begränsade.
    Lunds universitet: Kvantprickar direktomvandlar värme till el.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv