Hovbergs blogg

Just another WordPress weblog
Subscribe

Sankta Helena: Napoleons fängelse

Jamestown, Saint Helena. Jakobs stege syns på bildens nedre del.
(Foto: Oceanwide.)

Sankta Helena, eller Saint Helena på engelska, är en ö i södra Atlanten 1.850 kilometer utanför Västafrika. Ön har en befolkning på cirka 4.300 invånare och en areal av 122 kvadratkilometer. Huvudort är Jamestown. Ön har tillhört Storbritannien sedan 5 maj 1659 och Förenta Nationerna anser den vara ett icke-självstyrande område.
    Den mest avlägsna bebodda ön i världen, Tristan da Cunha, ligger 2.100 km söderut. Obebodd, när de första portugisierna upptäckte den. Saint Helena var garnison för britterna under 1700-talet och fungerade länge som en viktig mellanlandning för fartyg som seglade till Europa från Asien och Sydafrika. dess betydelse som en anlöpshamn minskade efter öppnandet av Suezkanalen 1869.
    Saint Helenas mest berömda bosatte var Napoleon Bonaparte, som förflyttades dit av britterna 1815 och där han levde fram till sin död 1821. Man kan fortfarande besöka hans blomstrande gravplats.
    Saint Helena Island: The Place of Napoleon’s Imprisonment.

Kommentarer är avstängda.

  • Senaste poster

  • Kategorier

  • Arkiv